Stående kørsel
Når man rejser sig op fra siddende til stående, sker der typisk det, at cyklen ryger 10-15 cm bagud. Hvis der ikke er advaret om, at man rejser sig, kan dette medføre, at de bagved kørende ryttere kommer 'op at ride på hinandens hjul' og risikoen for styrt øges betragteligt. Vær derfor påpasselig, når der skiftes fra siddende til stående. Og grundlæggende – bliv siddende så længe som muligt i din sadel.
Opbremsninger Brems forsigtigt/gradvist (hvis det er muligt), så bagvedkørende ryttere kan nå at reagere på opbremsningen, og giv besked (Farten ned !)
Efter sving. Der er ofte en tilbøjelighed til, at de forreste ryttere accelererer for kraftigt efter et sving. Accelerationen er selvfølgelig for igen at få gruppen hurtigt op i samme fart som før svinget, men er acceleration for kraftig sættes de bageste ryttere, som så skal bruge ekstra kræfter på at komme op til gruppen igen.
Det er således en fin balance for de forreste ryttere at finde den rigtige acceleration/fart lige efter et sving.
Acceleration. Accelerer langsomt/gradvist så bagvedkørende kan følge med op i fart. Accelereres for hurtigt opstår der huller, og bagvedliggende ryttere får ikke gavn af læ-effekten. Dette gæller også ved rulleskift, hvor der nemt opstår huller.
I sving. Er der gode oversigtsforhold i forbindelse med svingningen (og er svingningen ikke for skarp) kan der med fordel trædes igennem svinget. Det giver et bedre flow gennem svinget og udgangsfarten er højere (= der skal bruges færre kræfter på igen at komme op i tempoet fra før svinget).
Hold til højre, hold til højre, hold til højre. Især i sving og på bakker.
Husk - vi kører ud sammen, og vi kører hjem sammen.
Sådan kører vi i trafikken
Vi kører ALTID efter færdselsloven og viser hensyn til medtrafikanter
FÆRDSELSLOVEN for cyklister...
§ 49.
Cykel må ikke føres ved siden af andet køretøj. Hvor der er tilstrækkelig plads hertil, må to cyklister dog køre ved siden af hinanden, hvis dette kan ske uden fare eller unødig ulempe. Gives der signal til overhaling, må cyklister ikke køre ved siden af hinanden, medmindre færdselsforholdene tillader eller nødvendiggør dette. Cykel med tre eller flere hjul må dog aldrig føres ved siden af anden cykel.
Stk. 2. Cyklist skal altid holde til højre på den vognbane, der er beliggende yderst til højre i færdselsretningen. Vognbanen ved siden af kan dog om nødvendigt anvendes under overhaling, såfremt denne ikke kan ske til højre.
Stk. 3. Før vejkryds skal cyklist, der skal lige ud eller svinge til venstre, uanset § 16, stk. 1 og 3, fortsat holde til højre på vejen. Såfremt en eller flere vognbaner ved afmærkning er forbeholdt de kørende, der skal svinge til højre, er det dog tilladt cyklisten at placere sig ved linjen mellem den nærmeste vognbane, som ikke er forbeholdt de højresvingende, og højresvingsbanen. Cyklist, der ønsker at svinge til venstre, skal fortsætte gennem krydset til dets modsatte side og må først foretage svingningen, når det kan ske uden ulempe for den øvrige færdsel. Dette gælder uanset afmærkning, medmindre det fremgår af denne, at den gælder for cyklister. 1.- 4. pkt. gælder også ved kørsel over eller bort fra kørebanen uden for vejkryds.
Stk. 4. Cyklist skal under kørslen have begge fødder på pedalerne og mindst den ene hånd på styret.